OpenBadges

Som ni kanske har sett på den här bloggen har jag lagt till en ruta där jag visar upp några OpenBadges som jag har fått. Än så länge är just de inte så mycket att stoltsera över, de är sådana som man snabbt tjänar på ett litet test, och deras verifieringslänkar när de är inbäddade i WordPress fungerar inte heller något vidare. Egentligen ganska dåliga exempel för en annars utmärkt idé. I min backpack på Mozilla ser det hela mycket bättre ut.

Det finns en otroligt stor potential här tror jag. En massa tjänster och webbplatser använder sig av olika medaljer i sin spelifiering för att höja motivationen hos användarna. Och med en ordentlig verifierbarhet så skulle det också kunna vara rejält användbart. Ta till exempel sociala medier kursen jag gick förut, där fick jag ett diplom på papper, vilket ju känns lite ironiskt i en sådan kurs. På min Linkedin-profil finns det alltså ingen direkt möjlighet att kontrollera det påståendet. Men om Linkedin hade haft stöd för att visa sådana, och kursen hade utfärdat dem så hade det varit en riktig höjdare, till nytta för både de som har en badge och för de som läser deras profiler. Nöjdare kunder för Linkedin helt enkelt.

Min förhoppning är att fler tjänster använder sig av riktiga OpenBadges istället för hemmasnickrade varianter för att ge användaren ett större värde och att fler tjänster ger möjligheten att visa dem i sin profil. Hur skulle du vilja använda OpenBadges?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *