Debattartikel i Expressen om klimatet och koranbränning

Idag har jag en debattartikel om klimatet i Expressen. Det var en idé som jag har grunnat på sedan länge, men som med den senaste debatten om koranbränning bubblade upp till ytan igen. Det är en ganska kontroversiell idé i sin enkelhet, att det inte bör vara tillåtet att okontrollerat elda något alls, så det ska bli spännande att se vad responsen blir.

Bild genererad med leonardo.ai.

Det finns ju egentligen mycket mer att säga om detta än vad som får plats i 3 500 tecken, som är formatet för en debattartikel så det blir ju en del som blir implicit i den. Men ja, min tanke är verkligen ett generellt eldningsförbud. Vilket bland annat innebär slutet för nöjesgrillning vilket jag tror kanske är det som kommer att uppröra mest. Lite mindre implicit, och här tänker jag på hänvisningen till Naturvårdsverkets rapport, är att även braskaminer eller vedeldning i hemmet i tätorter borde förbjudas. Utöver koldioxiden så blir luftkvaliteten riktigt dålig. Självklart bör en tidsbegränsad dispens ges till de som idag inte har ett alternativt uppvärmningssätt i hemmet.

Att jag just nu läser sommarkursen Retorik och kostomställning blev vad som fick mig att gå från tanke till handling. Det här blir en del av min slutuppgift och nu ska jag skriva ihop en rapport om det till nästa vecka och sen är den klar. Det blir nog minst en uppföljningspost på det här.

1 thought on “Debattartikel i Expressen om klimatet och koranbränning

  1. Retorik och klimatomställningskurs – Jan Ainali:

    […] hp på distans på Södertörns högskola. Det var en lärorik kurs och det var i den som jag skrev debattinlägget om koranbränning som blev publicerad i Expressen. Jag har ju gått en kort retorikkurs för cirka 15 år sedan så […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *