Två kortkurser på EU Academy

Jag såg häromdagen att EU har en utbildningssajt, EU Academy, och blev nyfiken på vad de erbjöd. Till min glädje fann jag snabbt två kurser som var intressanta. En relevant för jobbet, Digital-ready policymaking och en som tangerar mina hobbys väl, Wikibase and Semantic MediaWiki for data-driven semantics. Jag tänkte att jag skulle testa på dem för att se vad nivån på kurserna.

Digital-ready policymaking

Den här kursen gick igenom ett antal grundläggande aspekter och jag kände igen en del sedan tidigare. Innehållet är bra och inspirerande, men det är en ganska kort kurs, så man får nog kalla det en introduktionskurs. För den som precis ska börja jobba med digitala policies så är det här en utmärkt start. Om alla riksdagsledamöter tog kursen så skulle det nog bli ett stort lyft för samhället i stort då principerna är övergripande och kan appliceras på frågor i de flesta utskott.

Wikibase and Semantic MediaWiki for data-driven semantics

Här blev det istället en hel del djupare ämneskunskap, och det är ju såklart ett smalare fält om specifik mjukvara. Innehållet var rikare, med långa pedagogiska videolektioner av experter i området. För mig som hållit på med Wikidata i snart tio år var det inte mycket nytt, men det var kul att se hur även EU:s institutioner använder sig av Wikibase och hur omfattande arbete de har gjort.

Certifiering

Båda kurserna avslutas med quiz, och sedan kan man ladda ner ett certifikat, det var en fin touch.

Slutsats

Kurserna var pedagogiska och välgjorda så jag kommer nog att kika på fler. Om någon presenterar ett certifikat kan det vara värt att kolla upp kursen, för även om det finns veckolånga kurser och certifikaten ser pampiga ut så kan de representera så lite som några timmars insats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *