Mapillary på båtlinje 85

I måndags öppnades en ny båtlinje mellan Kungsholmen och Södermalm. Därför gick jag idag förbi Wikimedia Sverige och lånade ett mobilstativ och några mobiltelefoner ur teknikpoolen för att kunna fotografera av den nya linjen till Mapillary. Mapillary är ett projekt för att crowdsourca foton i gatunivå där bilderna finns under en fri licens. Och eftersom att jag ska använda det under hela min vandring från Ystad till Stockholm är det dags att bli expert. Det var ju ganska kallt idag (cirka -15 °C) men jag var välklädd och det var ju soligt vilket bäddade för fina bilder.

En bild på mig och mobilstativet.
Jag och mobilstativet (utan mobiltelefoner).

Med min egen gamla telefon kunde jag fylla upp hela stativet, men väl på båten visade det sig att den bästa platsen att stå på var längst fram i fören, och då fick kameran riktad bakåt själva båten i hela synfältet.

Kameruppsättningen.
Kameruppsättningen, på väg mot Söder Mälarstrand.

Tyvärr gjorde kylan att mobilerna la av en efter en, en del av det helt enkelt slogs av eller “frös” och andra för att batterierna tog slut alldeles för kvickt. Första delsträckan fungerade alla tre som jag använde. Den andra bara två och de två sista bara en (och då var det knaggligt på slutet). Men det blev i alla fall närmare 700 bilder på de olika spåren. De hittas antingen via min profil på Mapillary, eller genom att du zoomar in på Riddarfjärden. En av mina favoritbilder är denna.

Söder Mälarstrand och Münchenbryggeriet.

Lärdomar:

  • Se till att verkligen ha 100% laddade telefoner när du är i kyla. De drar slut oväntat snabbt.
  • Ha mobilskal, den mobil som hade det klarade sig längst med råge. Jag gissar att det beror på att avkylningen i vinden blir mycket mindre.
  • Se till att alla inställningar har gjorts inne i värmen så att du slipper pilla med det ute i kylan (jag hade glömt att sätta Mapillary i Drive-läget).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *