Redundans och public service

Igår på Melodifestivalens andra chans så strulade det en del med grafiken så att de inte kunde visa några listor i rutan. Men det kanske inte spelade så jättestor roll, med det beteende som kallas Second screen var det lätt för många att gå in på Wikipedia och se ställningarna uppdateras kontinuerligt. Under kvällen uppdaterades sidan 22 gånger och det var flera som utnyttjade detta, sidan visades 2284 gånger under gårdagen. Jag skrev om hur snabbt resultatet på Wikipedia uppdateras redan 2010 och det rörde sig om sekunder, ibland snabbare än SVT, även då tekniken funkade.

Så vad vill jag säga med detta? Jo, att eftersom att detta är en så vitt utnyttjad källa så är det inte orimligt att Public service själva står för att uppdatera dessa siffror, tillsammans med statiska källlänkar. Det skulle göra att frivilliga krafter skulle frigöras till att göra mer komplicerade saker än att skriva in saker som läses upp på tv. Public service skulle också kunna se till att alla officiella bilder gjordes tillgängliga  så att även om det finns frivilliga som vill lägga timmar och energi på att fotografera så skulle arbete kunna slippa dubbleras.  Redundansen skulle kunna vara en del av det normala arbetsflödet, att inte bara förlita sig på de system som finns i huset, utan även dra nytta av de öppna och allmännyttiga system som finns parallellt. Det är inga stora insatser som krävs, och om det gjordes kontinuerligt så skulle det finnas mycket mer rikt innehåll tillgängligt, inte bara för oss svenskar utan för hela världen.

Om man tycker att Melodifestivalen är lite banalt så kan samma tankar appliceras på till exempel nyhetsrapportering eller allt material från Kunskapskanalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *