Vad är ett bibliotek?

Jag läser en intressant kulumn i Svenska dagbladet av Anders Mildner där han liknar bibliotekens problem med e-boksutlåning med det lutande tornet i Pisa. En tänkvärd artikel som genast väcker nya frågor hos mig.

Vad är ett bibliotek egentligen? Wikipedia definierar det som en samling av böcker. Men vad är syftet? Är det att alla ska ha tillgång till all litteratur när och var som helst? Eller är det för att bevara litteraturen så att den inte försvinner? I Sverige regleras de offentliga biblioteken genom Bibliotekslagen (1996:1596).

2 § Till främjande av intresse för läsning och litteratur, information, upplysning och utbildning samt kulturell verksamhet i övrigt skall alla medborgare ha tillgång till ett folkbibliotek.

Folkbiblioteken skall verka för att databaserad information görs tillgänglig för alla medborgare.

Och nu verkar biblioteken brottas med, vad är att göras tillgänglig? Man skulle kunna tänka att e-böcker skulle kunna läsas obehindrat på plats av hur många samtidiga läsare som helst, men tredje paragrafen säger att allmänheten avgiftsfritt skall få låna litteratur för viss tid.

I slutet av kolumnen berättar Mildner om hur man löste problemet med Pisa, nämligen att man struntade i att försöka stötta upp tornet utan i stället grävde ett hål på andra sidan så rätade det upp sig själv. Setyder det att biblioteken inte ska försöka göra begränsningar på sin sida? Så vad skulle andra sidan vara i det här sammanhanget? Är det så att förläggarna skall tvingas att leverera böcker som kan lånas ut obegränsat av biblioteken? Det känns knappast rimligt.

Men kanske är det betalningsmodellen som ska ändras. Idag köper biblioteken in en bok för en engångskostnad till förlaget. Dessa lånas sedan ut och beroende på antalet utlåningar får författaren ytterligare pengar (reglerat i Förordning (1962:652) om Sveriges författarfond). Så varför skulle det inte kunna vara samma för e-böcker? Borde inte biblioteken se till att det blir så, istället för att till förlagen betala per utlåning? Visserligen “gräver vi ett hål” under distributören Elibs affärsmodell för e-böcker, men vem vet, det kanske rätar upp sig självt?

WP10STHLM96
Foto: Jan Ainali / CC BY-SA 3.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *