Organdonationer

Jag var iväg på ett seminarium för att fotografera de talande, men det visade sig att det var givande på andra sätt också. Ämnet var “Organdonationer – aktuella dilemman” och trots att alla deltagande hade rätt liknande åsikter fanns det ändå intressanta punkter att samtala om. Ett av dem var hur stark familjens “vetorätt” är, det vill säga inte bara om det inte är känt hur den avlidnas vilja är, för då ska man så klart lyssna på de anhöriga utan även att om de påstår att den avlidne har ändrat uppfattning så lyssnar man på det, oavsett vad man har angivit till donationsregistret.

En annan underlig sak, som de gärna ville se en lagändring på är att man idag inte får ge vård till en person som man vet kommer att avlida i syfte att eventuellt kunna göra en donation oavsett om denne och anhöriga vill att det ska doneras. Det blir extra problematiskt för att man idag är så pass erfaren i sjukvården så att man kan känna igen när ett visst fall är hopplöst på ett ganska tidigt stadium, och de får då inte börja använda respirator för att få tid att kontrollera om transplantation är möjligt.  Ett lite Moment 22 nästan.

Jag själv har ju redan anmält till donationsregistret att jag vill donera (och det borde du också göra) men vill passa på att säga det igen så att alla anhöriga (som råkar läsa min blogg) vet att det är så jag vill ha det.

Och ja, det blev lite bilder också, som vanligt finns de på Wikimedia Commons.

Annika Tibell 1
Annika Tibell.
Foto: Jan Ainali / CC BY-SA 3.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *