Redigeras det på Wikipedia från Riksdagen?

Jag blev imorse varse om ett konto på Twitter som listar redigeringar som gör från parlamentet i Storbritannien, @parliamentedits. Då det i Twitterbion stod att det gjordes genom IFTTT så förstod jag hur det var uppsatt. Alla redigeringar som görs från en IP-adress går att få som ett RSS-flöde och dessa finns det en kanal för i IFTTT som kan trigga något, till exempel en tweet. Några förfrågningar gav dessutom en lista på IP-adresser som Riksdagen har.

Så efter lite funderande på namn skapade jag kontot @RiksdagWikiEdit på Twitter och ett konto på IFTTT. En stunds knappande med recept och vips så var tjänsten uppe. Nu är det bara att vänta och se vad som händer.

En annan Wikipediaanvändare uppmärksammade också det här och började gräva i historiken för att se vart som har gjorts fram till idag och visar resultatet här.

Skälet till att jag satte upp detta var inte för att förska hitta skandaler, utan mest för att det var lätt och förhoppningsvis får vi se konstruktiva och bra redigeringar. Vi vet ju sedan tidigare att riksdagsledamöter redigerar en del. Och jag tycker att vi kan ställa kravet på transparens på vad som händer.

Kul var också att skaparen av det första kontot, Tom  Scott, som är en av mina favoriter i Youtubekanalen Computerphile såg detta och twittrade det vidare. Skönt med semester helt enkelt så att man hinner göra roliga udda projekt också!

3 thoughts on “Redigeras det på Wikipedia från Riksdagen?

  1. Christopher Isene:

    Hej,
    Jag kanske kan bidra med lite fler IP-ranges, hittar dem som en biprodukt till de jag vaskar fram för MediaCreeper.com, mitt lilla projekt som “bevakar” var media surfar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *