Internationella kvinnodagen, skrivstuga, kvinnor som har fått Nobelpriset – på Wikipedia och i verkligheten

Igår hade Wikimedia Sverige i samarbete med Nobelmuseet haft en skrivstuga för att förbättra artiklarna om kvinnor som fått Nobelpriset. Även om det inte är helt sammanräknat än så verkar det som att i alla fall hälften av de 44 artiklarna hann bearbetas på något sätt, och en hel del källor har förbättrats. Några nybörjare var på plats och lärde sig hur man hanterar tekniken och de var oerhört snabba på att snappa upp hur man gör. Kul alltså!

Under dagen hade Nobelmuseet en Nobelpristagare på plats, Tawakkul Karman, som höll en föreläsning. Vi ville såklart oss hålla oss framme och låta henne spela in en liten presentation som kan användas i hennes artikel. Men vi hade problem att fånga henne efter föreläsningen, det liknade nästan rockstjärneyra med personer som höll sig framme och ville fotograferas med henne. När vi väl kom fram med hjälp av Helena Wallemo på Nobelmuseet hade vi först lite svårt att få henne att förstå vad vi var ute efter, men när Sara Mörtsell väl lyckats förklara det förstod hon genast vikten av det hela och föreslog en träff på hennes hotell senare för en lugnare miljö. Helena berättade senare att Tawakkul gett henne order att  inte låta henne lämna landet utan att hon fick träffa oss igen.

Det hela löste sig helt utan problem, vi mötte upp henne på hotellet och hon var en väldigt trevlig person som också verkade lite blyg. Med god assistans från hotellpersonalen med lämplig lokal och ljuddämpning blev det till slut rätt bra filmer. Jag var dock lite ostadig på handen efter en lång dag så ursäkta vingligheten. Det blev en film på arabiska och en på engelska och båda ligger på Commons och väntar på att läggas in i artiklar, den arabiska versionen kan du också se här nedan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *