1% av Sveriges befolkning

Efter att felaktigt ha förutspått den 29 december (mha tillgänglig statistik) som datum passerades 92 488 användare istället 30 december kl 21.53.

Jaha, vadan denna udda observation?

Enligt SCB har Sverige just nu 9 248 805 invånare. Det vill säga att ett antal motsvarande 1 % av Sveriges invånare då har ett konto på Wikipedia. Nu vet ju vi att detta inte är nödvändigtvis sant, samma person kan ju ha flera konton. Det betyder inte heller att 1 % av Sveriges invånare har skapat konto på Wikipedia många konton är så kallade SUL-konton (Single Unified Login) vilka skapas automatiskt till inloggade användare från andra språkversioner som besöker den svenska.

Siffran är dock ändå intressant då den tyder på en stor spridning i samhället. För Wikipedia som projekt är den positiva utvecklingen mycket viktig då kvaliteten höjs ju fler personer som granskar det som skrivs.

Hur ser statistiken ut för andra språk/länder?

Det finns ju en lista med artiklar per talare men ingen motsvarande med antal användare per talare. Jag har gjort en sammanställning över olika språk som dock får tas med en stor nypa salt då sättet man räknar talare av ett språk ingalunda är bra definierat. Den visar att av de nordiska länderna är svenska sämst men jämfört med andra länder är de nordiska väldigt långt framme. Detta skulle mycket väl kunna bero på en större andel SUL-konton, då antalet användare från andra språk blir mer synliga för språk med färre antal talare.

Användare efter språk på olika Wikipedior
Användare efter språk på olika Wikipedior. Bildlicens: CC-BY-SA-3.0
Bild: Desainali Bildlicens: CC-BY-SA-3.0

Och innan ni påpekar det, i grafen ser det ut som om svenska har mindre än 1 % och det beror på att jag har använt den uppskattade siffran för antalet talare av språket, vilket är större än antalet invånare (svensktalande i Finland och Åland står för den större delen).

Användare 92 489 blev [[Användare:Akew]]

Detta är ett överflyttat inlägg från desainali.com och publicerades där 30 december 2008. Detta inlägg är en del av migreringen över till min personliga hemsida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *