Detta var egentligen meningen att bli ett inlägg på Wikimedia Sveriges blogg. Men på grund av funktionaliteten nedan (och Wordpress) får det ligga på en separat sida.

Det är egentligen inte så konstigt att vi uppfattar världen olika. Det allra enklaste beror på att man har en bättre koll på sin geografiska närhet än något långt bort (bland annat illustrerat av Geografins första lag). Med detta som utgångspunkt är det intressant att titta på några av de nordiska språkens Wikipedia-versioner.

Det som visas här är alltså alla koordinater för de artiklar som finns på en språkversion. Ju vitare det är desto större täthet av koordinater. Till en början måste man ha klart för sig om storleksordingen. Det är inte konstigt att en språkversion med många artiklar har fler koordinater på kartan. Storleksordningen var vid sjutiden på kvällen 2 augusti så här:

Redan där kan man göra den intressanta betraktelsen att storleken inte är direkt proportionell mot antalet talare av språket. Med den synpunkten och siffrorna härifrån så är norska 48% större än vad det borde vara, finska 10% större, danska 45% mindre och isländska 150% större (normerat efter svenska).

Men där kommer inte allt det intressanta. Genom att klicka i och ur rutorna kan du själv se de olika skillnaderna. Vissa är uppenbara, till exempel att det den danska versionen har flest koordinater i Danmark, den svenska i Sverige och så vidare. Men det finns en del andra intressanta observationer att göra. Den mest framträdande är att den norska versionen har täckt nästan hela Brasilien. Jag antar att det beror på att något speciellt projekt, men ärligt talat så vet jag inte. Har du en aning får du gärna berätta det för mig.

Intressant är också den danska versionens täthet i Himalaya och att Australien knappt går att urskilja där. På den svenska versionen finns det också flera tydliga områden i Afrika som sticker ut.

Också helt i linje med geografins första lag, och föga förvånande, är det till och med på alla språkversioner tillsammans väldigt glest i Sahara, Antarktis, Grönland, Sibirien och Amazonas. Vita (eller i detta fall svarta) fläckar på kartan. Så sätt igång själv och se om du kan se något intressant och om du gör det, eller om du har en förklaring på några av frågorna ovan får du gärna dela med dig här.

isländska
danska
finska
norska
svenska
alla språk

Denna sida ligger på ainali.com.
Text och bild under CC-BY-SA-3.0
Bilderna har skapats med detta verktyg.
Inlägget skrivet av Jan Ainali.