Kan Wikipedia förutspå resultatet i Melodifestivalens första deltävling?

Det finns en del studier som visar hur man med hjälp av antalet sidvisningar (och i vissa fall antalet redigeringar) på Wikipedia kan förutspå utfallet av olika skeenden. En av de mest kända är hur man kan se om en film kommer att dra in mycket pengar på biograferna. I denna anda gör jag härmed en enkel koll på hur deltagarna i den första deltävlingen står sig inför kvällen. Med hjälp av Wikimedias sidvisnings-API samlade jag in data för de fyra senaste veckorna. Så här har sidvisningarna varierat över den tiden.

Av grafen kan man se spikar för Pernilla Andersson, Ace Wilder och de senaste dagarna Anna Book. Mimi Werner har ingen artikel och kommer inte med i grafen alls. En joker? En klurighet dock: värdena för Albin & Mattias är från deras respektive sida som jag har summerat ihop. Samir & Viktor har däremot dels en sida som duo, dels en varsin sida, men här har jag bara tagit med data från sidan för duon. Vill ni kika mer noggrant på hur jag har räknat ut det är kan ni kolla direkt i mitt kalkylark.

Gör man en summering visar sig följande resultat.

Om metoden håller skulle alltså Anna Book vinna ikväll och Pernilla Andersson blir tvåa.

Uppdatering: Jag som lever under en sten (eller snarare har varit på kurs de senaste två dagarna) har ju missat att Anna Book blivit diskad. Då borde Pernilla Andersson ta hem det, och Ace Wilder bli två.

Uppdatering 2: Pernilla Andersson blev sist. Metoden är tydligen inte tillämpbar i Melodifestivalsammanhang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *