Tidsstämplar på kartobjekt

Okej, nu nördar vi ner oss totalt. Tänk dig en karta med en timeslider, så att du kan säga: “Ge mig kartan över Uppsala, som det såg ut 1944”. Boom, upp kommer OpenStreetMap, fast Uppsala ser inte ut som idag, utan som det gjorde för 70 år sedan.  Okej tänker du nu, ge mig länken, det där vill jag se.

Här får jag göra dig lite besviken. Den tjänsten finns inte än. Men vi håller på att göra något åt det. Wikimedia Finland driver ett pilotprojekt som kallas Wikimaps Nordic, där vi ska försöka oss på att lista ut vad som krävs för att lösa detta och visa på vilka intressanta grejer man kan göra med det.

Idag på kontoret, uppspelta efter kickoffen (du kan hitta video från förmiddagen här) började vi fundera lite på olika scenarier. Jag fångade en bild av whiteboarden och la upp den i facebookgruppen bara för att inte glömma bort den.

I en kommentar förklarar André vad som behövs, jag drar det här med eftersom att det inte syns ovan. Varje objekt behöver ha ett start- och ett slutdatum. Dessa kan antingen vara exakta (kyrkan revs 1814-03-03) eller öppna (kyrkan finns på en karta från 1714 så den måste ha byggts innan dess). Detta reglerar hur objektet ska visas. Om du ställer in kartan innan 1714 så ska kanske kyrkan visas (görs eventuellt med en markering av något slag), 1714-1814 så visas kyrkan och efter 1814 visas kyrkan inte på kartan.

Det är inte bara objekten i sig sig som behöver ha tidsstämplar. Även namn och objekttyp behövs, båda dessa kan ju ändras över tid. Idealt skulle varje tidsstämpel dessutom ha en källa så att man kan hitta från vilken karta eller databas informationen kommer ifrån.

Kommer du på något uppenbart som vi har missat? Ju snabbare vi får med det, desto lättare blir det att få till slutlösningen, så ös på i kommentarerna nedan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *