Första dagen på Träffa Wikipedia

Idag var det dags. Jag och Axel skulle vara på plats på Arkitektur- och designcentrum för att sätta igång projektet Träffa Wikipedia och ha vårt öppna kontor där. Vi hade förberett med att ta dit en massa informationsmaterial och en del teknik, så pass att det inte var vettigt att försöka få med sig allt på cykel. Själva uppsättningen har gått rätt bra och vi är redo att ta emot folkets frågor om Wikipedia.

Träffa Wikipedia - nyöppnad
Redo att ta emot folkets frågor. Av Ainali (Eget arbete) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

I den här videon förklarar jag kort vad vi ska göra.

Så här efter första dagen har rusningen inte översvämmat oss. Kul var att den första som kom förbi var en gammal kursare till mig och vi hann snacka lite allmänt om vad vi som förening gör. Hans band Futuro har förresten precis släppt en ny musikvideo, vilken ni bör kolla in om ni är inne på electropop.

Sedan hade vi ett långt samtal med Andreas Berg, professor på Konsthögskolan i Oslo, både om hur han kunde använda Wikipedia som pedagogiskt verktyg, men också om hur Wikipedia fungerar och vilka svårigheter det finns för gemenskapen. Det var ett mycket stimulerande samtal med många kloka frågor, och som det kändes bra att kunna ge svar på. Jag vet att alla svaren i princip finns på Wikipedia, men det är ett näste med över 300 sidor med hjälp, instruktioner, riktlinjer och policys. Det här var precis det här projektet ska göra, låta folk på ett snabbt sätt kunna få svar på dessa kluriga frågor och samtidigt kunna följa upp med följdfrågor.

En annan fråga vi mötte under dagen, och ständigt möter är ju skillnaden på Wikipedia och Wikimedia. Att de var ordvitsiga för några år sedan (det finns ju dessutom mjukvaran allt körs på som heter Mediawiki) hjälper oss inte mycket. Kort svar är: Wikimedia Foundation är den ideella stiftelsen som driver servrarna som projektet med uppslagsverket Wikipedia ligger på. Den och ett antal till projekt körs på programvaran Mediawiki. Den ideella föreningen Wikimedia Sverige är en av cirka 40 så kallade “local chapters”, löst knutna organisationer med samma värdegrund.

På kvällskvisten fick vi besök av en grupp lärare som alla var väldigt intresserade av Wikimini, och det var kul att kunna ge dem en snabb introduktion till projektet.

Under dagen har vi också förberett kommande händelser, bland annat ska vi ha en översättningssprint lite längre fram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *